Христос воскрес! (Spreek uit: Christoes waskries)

Het verwachte antwoord hierop is “Воистину воскресе!” (Spreek uit: Wollestenne waskresse). Dit is de groet waarmee mensen hier op Pasen elkaar begroeten. Het betekent: “Christus is opgestaan” “Echt opgestaan”. Een mooie manier om de Paasboodschap uit te dragen en elkaar daarin te bevestigen.

Na het uitgebreide ontbijt om 8 uur en lekker buiten in het zonnetje ons Oekraïens te hebben geoeffend, begon om 10 uur de kerkdienst. Het was voor ons doen een lange dienst (ruim 2 uur), met veel zingen, bidden, verschillende sprekers en een heel toneelstuk van allerlei Bijbelverhalen. Wij hebben voorin ook nog twee Nederlandse liedjes gezongen onder veel bekijks. Dennis mocht via twee tolks nog even het Paasevangelie verkondigen. Verder ging er veel langs ons heen, want Oekraïnse tekst is moeilijk meelezen van de beamer.

Na de kerkdiensten konden we bijna direct doorschuiven naar de lunch. Sommigen waren alleen even zoek doordat ze met nieuw gemaakte vrienden waren meegevraagd naar huis. Ook bij de lunch werden we verwend met heerlijk eten in overvloed. ’s Middags besloten we nog een wandeling te maken door het dorp. We bezochten de monumenten uit de tweede wereldoorlog, het grote wandelbos, het nabij gelegen stuwmeer en de enorme begraafplaats. JP raakten we bijna kwijt doordat hij van de rots viel, maar niet heus (zie foto).

Eenmaal terug op locatie maakten we ondanks de taalbarrière toch kennis met wat kinderen uit de buurt. Na lekker van het weer hier genoten te hebben, schoven we aan bij het diner met opnieuw een overvloed en lekkernijen. Ditmaal zelfs met ijs toe! ’s Avonds leerden we dat samen volleyballen prima kan ook al spreken je teamgenoten niet allemaal dezelfde taal. Met koffie, thee en een spelletje sloten we de avond af.

Morgen gaan we een stuk rijden naar een groot park, waar we een mooie wandelroute zullen maken. ’s Avonds is het dan tijd voor een logeerpartij en zullen een aantal van ons met een gezin mee naar huis gaan voor een nachtje.

Groetjes vanaf hier!